top of page

PO-PÁ 09:00 - 19:00

+420 601 543 465

Zvykli jsme si mít na všechno lék...

Aktualizováno: 13. 6. 2022

Zvykli jsme si mít na všechno lék, k závislostem přispívá i společenský stres. Doba covidové pandemie i válečného konfliktu na Ukrajině přinášejí světu výrazný nárůst úzkostí, deprese i existenciálních témat. „Lidé hledají látky, kterými ošálí tělo a mysl. Léky, alkohol, drogy,“ popisuje psycholog Aleš Kuda s tím, že oblíbenou látkou v ČR se stává i kokain.



Podle Národní konference Psychoaktivní léky 2020 v Česku nadužívalo léky, především sedativa a hypnotika, zhruba 900 tisíc lidí. Týká se to jak běžné populace, tak problémových uživatelů jiných návykových látek. Do léčby v psychiatrických nebo adiktologických ambulancích se přitom ročně dostanou jen zhruba tři tisíce lidí, přestože potřeba je vyšší.

V poslední době se nápor na psychiku ještě zhoršuje a lidé se s touto zátěží vyrovnávají různě, sahají jak po lécích, tak po alkoholu a dalších drogách, popisuje současnou situaci Aleš Kuda, adiktolog, psycholog, psychoterapeut a odborný asistent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.






179 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page