top of page

PO-PÁ 09:00 - 19:00

+420 601 543 465

Závislost je daň i za blbou náladu

Aktualizováno: 13. 6. 2022

Po kokainu sahají i vrcholoví manažeři, závislostem nahrává rychlá doba, míní adiktolog Aleš Kuda


Nejdřív pandemie a obavy o zdraví a o život, pak válka kousek od nás a do toho ještě zdražování a strach z budoucnosti. Není divu, že se mnoho lidí cítí pod tlakem a mají blíž k tomu, aby sáhli po látkách, které jim pomohou trochu se uvolnit. Co na to říká adiktolog a psycholog Aleš Kuda?


Stále víc lidí přiznává, že je toho na ně moc a cítí se v psychické nepohodě. Odráží se to i v počtu vašich klientů a závislých?

Obecně sledujeme, že kvůli pandemii roste počet lidí, které trápí úzkosti a deprese, což může vést k nárůstu zneužívání léků a pití alkoholu. A je jasné, že konzumenti, kteří byli na hraně, mohli do závislosti spadnout častěji nebo rychleji.

Je důvodem i takzvaná „blbá nálada“ ve společnosti?

Společenský stres je pro vznik závislosti jedním z rizikových faktorů. Nepomáhají tomu ani sociální sítě, kde málokdy najdete fotku někoho, kdo pláče a je smutný, nebo příspěvek s přiznáním k neúspěchu. Naopak tam můžete získat dojem, že všichni jsou šťastní, usměvaví, výkonní, užívají si života. A vy, když se tak zrovna necítíte, se za to můžete začít stydět, můžete se je snažit dohnat tím, že si zakážete emoce, které s tímto „všeobecným štěstím“ neladí. Začnete se zaměřovat na výkon, přestanete odpočívat, neumíte ubrat ani přiznat, že už jste za hranicí svých možností. Pak se může zdát správné sáhnout po něčem, co vám pomůže udržet tempo nebo náladu.

Myslíte nějakou tabletku?

Nejen tu, i když je to častá volba. Třeba i proto, že jsme vychovávaní v tom, že na všechno je lék – na bolest, na nemoc. Nehledá se příčina, ale rychlé řešení, které by nás stálo co nejméně času a nemuseli jsme se kvůli tomu nikterak omezovat. Je logické, že po léku pak sáhneme, i když cítíme psychickou bolest nebo problém. Hledáme látku, která nám pomůže tělo ošálit. Neuvědomujeme si, že tím znásilňujeme svoji mysl i tělo. Že energie, kterou nám látka dává, je jen vypůjčená. Ve chvíli, kdy se tato berlička stane součástí běžného života, odpočítává se čas do bodu, kdy se to změní v závislost. Nejčastěji se na nás lidé obracejí v souvislosti s alkoholem, na druhém místě jsou právě zmíněné léky a třetí příčku obsadil kokain.

544 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page